Inteligentne električne inštalacije

Inteligentne električne inštalacije izvajamo po standardu KNX, ki je trenutno najbolj razširjen standard za avtomatizacijo zgradb. Del funkcionalnosti inteligentne električne inštalacije je še enak kot pri klasični električni inštalaciji – vklop, izklop luči s stikalom. Pridobimo pa zelo veliko funkcij, ki jih klasična električne inštalacija ne omogoča. Inteligentna električna inštalacija se v primerjavi s klasično razlikuje tudi v izvedbi inštalacije, zato je o izbiri električne inštalacije potrebno misliti pravočasno.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj funkcij, ki Vam bodo pomagale, da se odločite za inteligentno električno inštalacijo.

Področja uporabe

Inteligentne električne inštalacije izvajamo po standardu KNX, ki je trenutno najbolj razširjen standard za avtomatizacijo zgradb. Del funkcionalnosti inteligentne električne inštalacije je še enak kot pri klasični električni inštalaciji – vklop, izklop luči s stikalom. Pridobimo pa zelo veliko funkcij, ki jih klasična električne inštalacija ne omogoča. Inteligentna električna inštalacija se v primerjavi s klasično razlikuje tudi v izvedbi inštalacije, zato je o izbiri električne inštalacije potrebno misliti pravočasno. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj funkcij, ki Vam bodo pomagale, da se odločite za inteligentno električno inštalacijo.

Centralni dvig/spust senčil možen tudi glede na zunanje vplive – v primeru deževanja se senčila zaprejo da dež ne umaže oken, ob sončnem vzhodu se odprejo senčila v spalnici, da vas zbudijo sončni žarki.

TermostatTermostati, katerih ste bili vajeni do sedaj, niso več potrebni. Pri inteligentni inštalaciji lahko uporabimo stikala z integriranimi termostati, ali samo s temperaturnimi tipali, ki merijo temperaturo v prostoru, ki jo nato reguliramo preko pametnega telefona.

Regulacija temperature se ne izvaja samo po nastavljenem urniku ampak tudi potem, ali ste prisotni v objektu ali ne – ko se »odjavite« iz objekta se željena temperatura avtomatsko zniža.

Večja varnost, prihranek in udobje

Inteligentne električne inštalacije

Inteligentna električna inštalacija nam omogoča, da se nekatere stvari v Vašem domu odvijajo samodejno (seveda če Vi to omogočite), ali pa po urnikih, ki ste jih vi nastavili. Zaradi tega z inteligentno električno inštalacijo pridobite tudi na večji varnosti bivanja, več udobja pri bivanju, prihranite pa lahko tudi energijo.

Kako do še bolj udobnega bivanja?

UdobjeKo zapustite objekt lahko s pritiskom na eno tipko izklopite vso razsvetljavo v objektu, hkrati pa izklopite tudi kritične porabnike (likalnik, električni štedilnik, …).

Ko želite, lahko z eno tipko dvignete senčila v celotnem objektu, ali samo v eni etaži. Prav tako lahko s pritiskom na eno tipko vse hkrati spustite.

Pri inteligentni električni inštalaciji je zelo priročna funkcija tudi upravljanje s scenami. Lahko vam uredimo prednastavljene scene, ali pa si scene kasneje sami prilagajate po vaših željah. Primer scene je lahko scena »Jutro«. Po pritisku na tipko »Jutro« se dvignejo vsa senčila v objektu razen v otroških sobah, vklopi se radio v kuhinji, temperatura v prostorih pa se nastavi na 23°C. Vse scene se nastavijo točno tako, kot si Vi želite.

Med letnim dopustom Vas ne rabi skrbeti kdo Vam bo zalil zelenico, saj se bo zalivanje izvajalo po urniku, ki ste ga sami nastavili.

Tudi dež ni več problem. Saj vremenska postaja zazna deževanje in vam zapre senčila, da dež ne umaže oken. Ko deževanje preneha, se senčila samodejno povrnejo v prvotno stanje.

Imate teraso ali balkon pokrito s tendo, ki jo lahko zapirate ali odpirate? Če piha močan veter, se vam lahko zapre samodejno – tudi ko vas ni doma.

Kako lahko zmanjšate porabo energije?

PrihrankiV zimskem času se senčila samodejno odprejo, če je zunaj sončno vreme. Na ta način vam bodo sončni žarki dogrevali prostore vi pa boste za ogrevanje svojega doma porabili manj energije.

V poletnem času pa se senčila zaprejo, če je zunaj prevroče, da se prostori ne segrejejo preveč. S tem prihranite energijo, ki bi jo porabili za hlajenje prostorov.

Reference